« Blog

April 20th, 2014

(Dutch-alert) Whatsapp, Facebook & Telegram

De recente ophef over de overname van WhatsApp door Facebook: ik krijg er een beetje jeuk van. Waarom?

Los van de discussies over het astronomische bedrag, lees ik dingen als: "I am not handing over my phone number to Facebook to misuse and give out to third parties." Of: "The best new IM. Forget whatsapp, this is the all new multi-platform instant messaging, that's free, forever." En dan komt die jeuk.

Ideologisch totdat het grote geld lokt: voor niets gaat de zon op

Dit principe zie je bij veel nieuwe media/ techbedrijven. Google's 'Don't be evil' bleek in de loop van de jaren een rekbaar begrip onder druk van het advertentieverdienmodel. Ook Facebook is niet met 'slechte bedoelingen' begonnen, maar groeide, zag de mogelijkheden en de dollartekens*. En ook WhatsApp blijkt nu niet zo ideologisch. Het is vlees nou eenmaal zwak als het grote geld lokt.

Als een dienst gratis is, ben je zelf het product.

Telegram: van hetzelfde laken een pak?

De massale overstap naar Telegram vind ik daarom ook naïef (net zoals De Speld :-)). Als je even in de makers (de broers Pavel Durov en Nikolai Durov) van de app duikt, dan kom je er al snel achter dat zij ook VK hebben opgericht: het grootste sociale netwerk in Rusland.

Onlangs verkocht Pavel zijn 12% aandelen aan de CEO van MegaFon, een grote telecom-operator in Rusland met een dubieus track record, in handen van Alisher Usmanov. Daardoor heeft dit Megafon nu 52% van VK in handen. Tot zover de ideologische ruggengraat van de broers Durov.

Eigenlijk kan je nu dus kiezen: je data bij de Amerikanen of de Russen op de servers zetten.

Missie van Facebook geslaagd: concurrent uitgeschakeld

Overigens schreef Jesse Frederik op de Correspondent een goed artikel over wat de eigenlijke reden achter de overname van WhatsApp door Facebook zou kunnen zijn. Zeer zeker de moeite waard om te lezen.

---

* Het is trouwens een veel voorkomend misverstand dat Facebook persoonlijke gegevens aan derden verkoopt. Het ligt iets genuanceerder: Facebook biedt adverteerders de mogelijkheid groepen mensen op basis van bepaalde kenmerken (geslacht, locatie, leeftijd, interesses, etc.) te benaderen binnen Facebook. Dat is wat anders dan dat derden via Facebook het profiel van Kamil van Buuren zouden kunnen kopen, om daar buiten Facebook in te gaan zitten grasduinen.

« Blog